Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Άρθρα - Πρόσωπα - Συνεντεύξεις  >  Τρέχον άρθρο

44 Χρόνια από την εκλογή του Επισκόπου Διαυλείας κ. ΑΛΕΞΊΟΥ (μετέπειτα Τρίκκης και Σταγών)

13 Αυγούστου, 2020  /  Χωρίς Σχόλιο

Ένα πρόσωπο και ένας αριθμός δίνουν υπόσταση και ταυτόχρονα, συνθέτουν το νόημα αυτής της ημέρας: Ο Μητροπολίτης π. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος και τα 44 χρόνια από την εκλογή του ως Επισκόπου Διαυλείας (Βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ)

Η εκλογή του στο αξίωμα του Επισκόπου τον βρήκε σε ηλικία 44 ετών, το ύψος όμως στο οποίο ανήλθε δεν του προκάλεσε ίλιγγο εγωισμού. Συναισθανόταν πλήρως ότι «θνητά χρη τον θνητόν φρονείν» , όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης. Γιατί μπορεί το να ηγείται κάποιος του ποιμνίου να είναι άκρως τιμητικό , όμως «ουχ εαυτώ τις λαμβάνει την τιμήν, αλλά καλούμενος υπό του Θεού». (Εβρ. 5,4 ). Η διαποίμανση είναι χάρισμα που δίνεται από τον Θεό σε λίγους, για την υπηρεσία των πολλών.

Κι αναδείχθηκε, όντως, ένας Επίσκοπος με συναίσθηση του χρέους απέναντι και στην Εκκλησία και στην πατρίδα. Ένας Επίσκοπος ο οποίος ένιωθε ότι έφερε στους ώμους του το βάρος μιας πολύτιμης κληρονομιάς την οποία δεν μπορούσε, δεν έπρεπε, αλλ’ ούτε και ήθελε να προσβάλει.

Κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, η δημιουργική κίνηση, κίνηση που είχε ως σκοπό να παράγει έργο. Γι’ αυτό κι αποστρεφόταν πάντα την ονειροπόληση, μισούσε την παθητική ενατένιση, απέκρουε την εν απραξία προσδοκία. Ο πυρετός της δημιουργικής του ενασχόλησης δεν έπεσε ποτέ σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν υπήρξε πολιορκητής της δόξας, ούτε θηρευτής του πλούτου.

Παραιτούμενος από την Μητρόπολη , άφησε πίσω του, για όσους τον γνώρισαν πραγματικά, ένα κενό φιλίας, ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Άφησε, όμως, και μνήμες πολλές. Μνήμες στοργής, πηγαίας έκφρασης και ανεπιτήδευτης φωνής για θέματα όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά και κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά καθώς και προσωπικής φροντίδας για τον καθένα.

Δενν είχε φιλοδοξίες ματαιοδοξίας. Είχε φιλοδοξία έργου. Και η σφραγίδα του ετέθη ήδη σε πολλές, μεγάλες και σημαντικές αλλαγές για τις οποίες, είμαι σίγουρος , θα αναφερθεί επαινετικά η Ιστορία.

Σεβασμιώτατε,

Η ευχή μας είναι θερμότατη και η προσευχή μας διάπυρη προς τον Θεό για να σας διαφυλάττει εν υγεία, ώστε για χρόνια πολλά να ευλογείτε και να αγιάζετε όλους μας.

Πηγή: (prooimiakos.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Άρθρο της Βάσως Μπακάση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Περισσότερα →