Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Τοπικά  >  Τρέχον άρθρο

Την αγωνία των αγροτών μετέφερε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ η Κ. Παπακώστα

9 Σεπτεμβρίου, 2020  /  Χωρίς Σχόλιο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, είχε σήμερα η Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα.

Με την επιστροφή στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα, η κα. Παπακώστα, συνέταξε την ατζέντα των θεμάτων που της έθεσαν οι πολίτες κατά την διάρκεια των περιοδειών της στο Νομό Τρικάλων. Μεγάλος όγκος των ζητημάτων αυτών, είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τους αγριόχοιρους, όπως επίσης και το ζήτημα της επίσπευσης καταβολής των αποζημιώσεων ζημιών, που είχαν προκληθεί σε ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές κατά το έτος 2017, αλλά και για ζημιές σε καλλιέργειες τα επόμενα έτη.

Σε σημερινή συνάντηση, λοιπόν, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, η κα. Παπακώστα μεταφέροντας την αγωνία πολλών αγροτών του Νομού, έθεσε επισταμένως προς τον ίδιο, το ζήτημα των αποζημιώσεων, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους αγριόχοιρους σε διάφορα χωριά του Νομού Τρικάλων, ήδη από τον μήνα Απρίλιο. Ακόμη, αναφορά έγινε και γιατην καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων σε ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές κατά το 2017, στον Νομό μας.

Καταστροφές που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ολοκληρωτικές για τις καλλιέργειες. Έως 500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων αραβόσιτου ιδίως στις κοινότητες Δροσερού, Βαλτινού, Δενδροχωρίου, Γενεσίου, Πρίνους, Πιαλείας, Αγ.Βησσαρίωνα, Ελευθεροχωρίου, Διαλεκτού και Μεγάρχης κ.ά. και 100 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, ροδακινιές, καρυδιές, φουντουκιές και αμυγδαλιές).Στα πιο ορεινά του Νομού, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία ακόμη και η επανασπορά.

Δυστυχώς, οι καταστροφές στις καλλιέργειες από άγρια ζώα, αποζημιώνονται μόνο σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες περιοχές ανά την επικράτεια, εκτός των προστατευόμενων περιοχών της συνθήκης Ramsar, που, δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, να καταστρέφονται, πολλές φορές και ολοσχερώς, από την επέλαση των ζώων αυτών.

«Μέσα στην δύσκολη οικονομικά και υγειονομικά, περίοδο που διανύουμε, είναιαδιανόητο να χάνουν οι αγρότες μας, κι άλλα χρήματα από την τσέπη τους, καλλιεργώντας τις εκτάσεις τους, με όσα έξοδα και αν συνεπάγεται αυτό και ξαφνικά αυτές να καταστρέφονται, χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδης, προχώρησε πριν δύο μήνες στην κατάργηση της απαγόρευσης του κυνηγιού αγριόχοιρου, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο τον περιορισμό και την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Ο κύριος Λυκουρέντζος μουτόνισε, πως θεωρεί πράγματι πολύ σημαντικά τα ως άνω αναφερόμενα προβλήματα και πως όλο αυτό το διάστημα,βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο για το παρόν ζήτημα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για αποζημιώσεις, όμως επειδή το ζήτημα έχει πάρει μεγάλη έκταση, έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, η εξεύρεση μιας λύσης, έγκαιρα.

Οφείλουμε να τονίσουμε την επανεξέταση του ζητούμενο των αποζημιώσεων ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή από την άγρια πανίδα εν γένει και όχι μόνο στις προστατευόμενες περιοχές.Σεβόμαστε τον κόπο και τα έξοδα των αγροτών μας και θέλουμε να αποκριθούμε άμεσα στα αιτήματά τους, αυτός, άλλωστε, ήταν και ο στόχος της σημερινής μου συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.» Δήλωσε η κα. Παπακώστα.

  • Δημοσιεύτηκε: 2 έτη πριν την 9 Σεπτεμβρίου, 2020
  • Τελευταία αλλαγή: 9 Σεπτεμβρίου, 2020 @ 5:05 μμ
  • Καταχωρημένο σε: Τοπικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Νέο ρεκόρ με 75.000 επισκέψεις σε 48 ώρες στον Μύλο των Ξωτικών

Περισσότερα →