Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Πρώτο Θέμα  >  Τρέχον άρθρο

Ο παλμός της Ιεροψαλτικής τέχνης χτυπά στα Τρίκαλα Με επιτυχία διεξάγεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο

4 Νοεμβρίου, 2021  /  Χωρίς Σχόλιο

Με την τιμητική βράβευση του κ. Γρηγορίου Στάθη, καταξιωμένου ερευνητή, μουσικολόγου, Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 1ου Διεθνή Συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας, που διεξάγεται στην πόλη των Τρικάλων στον χώρο του ξενοδοχείου Gallery Art Hotel.

O παλμός και το ηχόχρωμα της Ιεροψαλτικής Κοινότητας, θα χτυπά κυριολεκτικά στα Τρίκαλα για ένα τριήμερο.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων κ. Θανάσης Δημητρίου, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των ομιλητών

Το εν λόγω συνέδριο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει αφετηρία ουσιαστικής ανάδειξης της πολυσχιδούς και πολυεπίπεδης υπόστασης του σύγχρονου ψάλτη ως μίας σημαντικής προσωπικότητας, συνδιοργανώνεται από την Ομοσπονδία Συνδέσμων  Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και του Δήμου Τρικκαίων.

Και επειδή μιλάμε για ένα σημαντικό συνέδριο, οι τοποθετήσεις των ομιλητών, στην διάρκεια των συνεδριών της πρώτης ημέρας, ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με την βιωσιμότητα της ιεροψαλτικής κοινότητας και ως εκ τούτου και του στοιχείου της βυζαντινής μουσικής. Για αυτό και οι εισηγήσεις μας προς την ΟΥΝΕΣΚΟ η οποία βέβαια δεν θεραπεύει τα πάντα, είναι ότι πρέπει να λογίζουμε την Βυζαντινή ως στοιχείο πολιτισμού σε κίνδυνο. Διότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο τεράστιων δραματικών αλλαγών που διατρέχουν στο σύνολο του κοινωνικού ιστού. Η Εκκλησία μας βρίσκεται σε μετάβαση ασθμαίνουσα να προλάβει αυτές τις εξελίξεις και ο αδύναμος κρίκος είμαστε εμείς. Τα υπολοιπόμεννα του καταλόγου», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ κ. Κωνσταντίνος Πολίτης και πρόσθεσε: « Μπορούν να θεραπευτούν κτιριακά, ναοδομικά, θεολογικά, εκκλησιολογικά ζητήματα, όμως δεν βλέπουμε εκείνη την προϋπόθεση και εκείνο το φως στο βάθος του τούνελ, από την οποία μπορούμε να δρέψουμε έστω ελάχιστη αισιοδοξία. Γεγονός που μεταφέρουμε με τον κάθε εύσχημο και επίσημο τρόπο προς όλες τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές στις οποίες απευθυνόμαστε».

Από την πλευρά του, ο κ. Αχιλλέας Γ. Χαλδαιάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφερόμενος στην σημασία και την συμβολή της ψαλτικής τέχνης και της μουσικής στην επικοινωνία, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:  «Εκεί όπου ο νους αδυνατεί και η γλώσσα σιωπά από ουσιαστική ή πρακτική αδυναμία, μία εικόνα ένα σχήμα ένα σύμβολο, υπερβαίνει όπως ακριβώς συμβαίνει και στην νοηματική διάλεκτο, υπερβαίνει τον λόγο, ενώ τέλος ο ήχος μία άλλη αμελής γλώσσα που αναπτύσσεται πάνω σε αποδεσμευμένες από λογική έννοια συλλαβές, τις νότες της μουσικής, βοηθά καθοριστικά την αδήριτη ανάγκη μουσικής και όχι μόνο έκφρασης. Συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση. Αναδεικνύεται δηλαδή σε έναν παγκόσμιας διάστασης δίαυλο επικοινωνίας σε μίαν άλλη οικουμενική γλώσσα».

Η ταυτόχρονη και ισότιμη αντιμετώπιση και καλλιέργεια της ψαλτικής ως τέχνης και επιστήμης, αποτελεί διαχρονικό αίτημα και ζητούμενο, επισήμανε από την πλευρά του κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δημήτριος Μπαλαγιώργος, Θεολόγος, Μουσικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκ των ιδρυτών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Τρίκκης Μελωδοί». Επίσης, ο ίδιος σε δηλώσεις τις οποίες μας παραχώρησε κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, αφού αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτής της πρώτης συνάντησης ενός μεγάλου εύρους των Ιεροψαλτών όλης της χώρας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που τους απασχολούν, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευελπιστούμε ότι μέσω αυτή της πρώτης συνάντησης θα επέλθουν σημαντικά αποτελέσματα για τον ιεροψαλτικό κόσμο και θα κατατεθούν κάποιες προτάσεις προκειμένου να κατοχυρωθεί αυτό το επάγγελμα του ιεροψάλτου και να μπορέσει και αυτό να μπει σε μία διαδρομή, ανάλογη κάποιων άλλων δραστηριοτήτων επαγγελματικών». Δεν πρέπει να παραλείψουμε φυσικά και την ξεχωριστή βυζαντινή νότα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, που έδωσε στην όλη εκδήλωση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ο χορός των Τρικαλινών Ιεροψαλτών, με Χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα.

  • Δημοσιεύτηκε: 11 μήνες πριν την 4 Νοεμβρίου, 2021
  • Τελευταία αλλαγή: 4 Νοεμβρίου, 2021 @ 12:48 πμ
  • Καταχωρημένο σε: Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Παπαστεργίου: Οργανωμένη και σε τάξη η πόλη, με την ελεγχόμενη στάθμευση

Περισσότερα →