Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Κοινωνικά - Εκδηλώσεις  >  Τρέχον άρθρο

Νεκρολογία επί τη εκδημία του ιεροψάλτη Νέστωρα Κόκκοβα

21 Μαΐου, 2021  /  Χωρίς Σχόλιο

Αγαπητοί μου Συνάδελφοί, «τίς γὰρ ἔγνω νοῦν Κυρίου;» Τα μεταφυσικά δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει ο νους και η καρδιά αφού είναι χωματένια. Στεκόμαστε όμως με δέος μπροστά στις πάνσοφες αποφάσεις του Θεού.

Από την Τετάρτη 19 Μαΐου , πιστεύουμε, ότι δοκιμάζει στους ουρανούς, την χαρά του Κυρίου του ο επί πολλά έτη Ιεροψάλτης , ἀείμνηστος Νέστωρας Κόκκοβας. Ο «ἀγαθὸς καὶ πιστός» Νέστωρας έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 84 ετών αφού διάνυσε οκτώ δεκαετίες έμπρακτης χριστιανικής ζωής και πολλά χρόνια τιμιότατης  ιεροψαλτικής διακονίας. Αθόρυβος, μες στην απλότητα, έμαθε να πιστεύει στον Θεό, να λατρεύει τον Θεό, και  να αγαπά βαθιά την Εκκλησία και τον άνθρωπο. Γι᾽ αυτό και εξαντλήθηκε κυριολεκτικά, ως ιεροψάλτης στην πιστή διακονία της Εκκλησίας και του ανθρώπου. Δούλευε ασταμάτητα για να καταφέρει να αυξήσει το τάλαντο, που του εμπιστεύτηκε ο Κύριος.

Η ταπείνωση, η καλωσύνη, η ευπροσηγορία, η γλυκύτητά του, το χαμόγελο του, που δεν έλειπε ποτέ από τα χείλη του, όσο συννεφιασμένος κι αν ήταν ο ουρανός της καθημερινής του πάλης, τα άκακα μάτια του, συνέθεταν όλα αυτά το γνήσιο, το χωρίς μάσκα και φαρισαϊσμό πρότυπο του αληθινού χριστιανού. Γι’ αυτό και απέσπασε δικαίως την εκτίμηση της κοινωνίας και κατέκτησε τις καρδιές όλων μας.

Το αναλόγιο αποτελούσε για τον μακαριστό Νέστωρα την πρώτη απασχόλησή της ζωής του, Δεν ήταν  απλώς ταπεινόφρων, ήταν ταπεινός με όλη την σημασία του χαρακτηρισμού αυτού. Ταπεινός μέχρι σημείου που πολλές φορές να  παρεξηγείται, και ευθύς αμέσως να θαυμάζεται και να προκαλεί συγκίνηση.

Τον κάθε άνθρωπο τον έβλεπε ως εικόνα του Θεού και του χαμογελούσες.  Με δίψα έτρεχε για πολλά χρόνια να διακόνησε το ιερό αναλόγιο του Προσκυνηματικού Ναού των Αγίων Αναργύρων Τρικάλων

Μαζί χέρι χέρι με την μακαριστή σύζυγό του γαντζωμένοι, πάνω στον ασάλευτο βράχο της πίστης υπερπήδησαν  τα θεόρατα κύματα της φουρτουνιασμένης θάλασσας του βίου τους, χωρίς καταποντισμούς, κάνοντας  καλά παιδιά.

Ο μακαριστός Νέστωρας άφησε πίσω του την ανεξίτηλη σφραγίδα του ιεροψάλτη μέσα στην άγια μας εκκλησία. Η συμπαθής φυσιογνωμία του δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας και μας θλίβει πολύ το γεγονός. Ο Κύριος έκλεισε τον κύκλο της ζωής σου στα 84 του χρόνια, γιατί να προσθέσει ακόμα μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό της αυλής του παραδείσου. Είναι πια τώρα ουρανοπολίτης και η αλήθεια αυτή μειώνει την πικρία μας και η σκέψη ότι ο Θεός πού δέχθηκε χρόνια τώρα τους ψαλμούς και τους αίνους του, θα δεχθεί και την ψυχή του «εἰς τὰς ἀγκάλας του», μας παρηγορεί και μας παροτρύνει να αναλυθούμε σε προσευχή υπερ αναπαύσεως της ψυχής του.

Αἰωνία σου ἡ μνήμη. Ἀμήν.

Αθανάσιος Γ. Δημητρίου Πρόεδρος Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός

                                                                           

  • Δημοσιεύτηκε: 8 μήνες πριν την 21 Μαΐου, 2021
  • Τελευταία αλλαγή: 21 Μαΐου, 2021 @ 10:49 μμ
  • Καταχωρημένο σε: Κοινωνικά - Εκδηλώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Πανήγυρις Αγίου Γεδεών εν Τυρνάβω στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων

Περισσότερα →