Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Άρθρα - Πρόσωπα - Συνεντεύξεις  >  Τρέχον άρθρο

Η σημασία της Τσικνοπέμπτης για την Εκκλησία

4 Μαρτίου, 2021  /  Χωρίς Σχόλιο

Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε την Πέμπτη 4 Μαρτίου. Οι χριστιανοί προετοιμαζόμαστε για την μεγάλη νηστεία της Τεσσαρακοστής, πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε και μας δίνει την ευκαιρία στα να  καταναλώσουμε με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρεατικό  μας έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής!

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την νηστεία πριν από το Πάσχα: την 1η εβδομάδα την λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, την 2η εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας, αλλά τρώμε μόνο γαλακτοκομικές τροφές.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου, δηλαδή την Απολυτή σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα των «απόκρεω» ίσχυε η νηστεία.

Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι γιατί η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή, δηλαδή την Πέμπτη.

Επειδή με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, αναδύεται έντονη τσίκνα-κάπνα, για τον λόγο αυτό ονομάστηκε τσικνοπέμτη.

Αυτά ως θεολόγος, ως τροχονόμος όμως θέλω να σας θυμίσω όμως κάτι πολύ σημαντικό λόγω των γιορτινών σχετικών τραπεζωμάτων. Καλή διασκέδαση να έχουμε και όσοι γευθούμε τον ευλογημένο, αυτό ας γίνει με το προβλεπόμενο μέτρο, το ξέρετε άλλωστε, αλλά συγχωρέστε μου την επανάληψη, ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ και ασφαλώς ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ εφόσον τα εύγεστα ποτηράκια είναι πλέον των 1-2.ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ!!! ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ!!!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

MSc Θεολογίας –  Αστυνομικός

Πρόεδρος Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Άρθρο της Βάσως Μπακάση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Περισσότερα →