Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Οικονομία  >  Τρέχον άρθρο

«Βουτιά» 50% στον τζίρο του λιανεμπορίου

8 Σεπτεμβρίου, 2020  /  Χωρίς Σχόλιο

Δραματικές αποδεικνύονται οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο φετινός κύκλος εργασιών θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2019. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, ο μέσος όρος πτώσης του τζίρου διαμορφώνεται στο 50%.

Μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της υγειονομικής κρίσης συνίσταται στον τομέα των επενδύσεων, καθώς σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο αντίκτυπος αυτής της εκτεταμένης αποεπένδυσης θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια προσαρμογής στο νέο, γεμάτο προκλήσεις, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Την ίδια ώρα, επτά στις 10 επιχειρήσεις παρατήρησαν καθυστερήσεις στις παραγγελίες που είχαν πραγματοποιήσει ή/και προχώρησαν σε ακυρώσεις λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα φαινόμενο αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι το οποίο πλήττει περισσότερο τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.

Η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο (ανά περιοχή)

– 87% στη Βόρεια Ελλάδα

– 88% στην Κεντρική Ελλάδα

– 97% στα νησιά

– 81% στην Αττική

– 87% στο σύνολο

Η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο (ανά κλάδο)

– Παντοπωλεία/περίπτερα 72,5%

– Τρόφιμα 74,5%

– Οικιακός εξοπλισμός 89,2%

– Ένδυση/Υπόδηση 98%

– Άλλοι υποκλάδοι 95,7%

Τουλάχιστον δύο χρόνια για την ομαλότητα

Ενδεικτική της αβεβαιότητας αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς συνιστά και η εκτίμηση των επιχειρήσεων σχετικά με το χρονικό διάστημα, το οποίο θα απαιτηθεί για την επαναφορά στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Ειδικότερα, σχεδόν έξι στις 10 επιχειρήσεις (55,0%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ μία στις 10 θεωρεί ότι αυτό θα καθοριστεί από το αν υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού. Αντίθετα, μόλις το 6,1% πιστεύει ότι η αγορά έχει ήδη επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση ή θα το πράξει εντός του επόμενου εξαμήνου. 

Τι γίνεται με τα «λουκέτα»

Όσον αφορά τα «λουκέτα», σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της τάξης του 1,08% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι προς το παρόν η αγορά «αντέχει».

Πηγή: (kathimerini.gr)

  • Δημοσιεύτηκε: 2 έτη πριν την 8 Σεπτεμβρίου, 2020
  • Τελευταία αλλαγή: 8 Σεπτεμβρίου, 2020 @ 8:13 μμ
  • Καταχωρημένο σε: Οικονομία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Κρατικές ενισχύσεις 15,8 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς χοίρων, αυτόχθονων μαύρων χοίρων και μελιού

Περισσότερα →