Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Τοπικά  >  Τρέχον άρθρο

Ανακοίνωση Κίνησης Πολιτών Μετέωρα Για Όλους

17 Ιουνίου, 2020  /  Χωρίς Σχόλιο

Ως Κίνηση Πολιτών που εδώ και κάποια χρόνια παρακολουθούμε τις, εν κρυπτώ συνήθως, εξελίξεις που έρχονται «ουρανοκατέβατες» για τον κοινό και πολύτιμο τόπο μας, τα Μετέωρα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε, με ανοικτό και ξεκάθαρο τρόπο, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του δημάρχου κ. Αλέκου με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη.

Η συνάντηση αυτή έρχεται ως επακόλουθο της επίσκεψης της υπουργού στη περιοχή μας,στα πλαίσιατου ΕυρωπαικούForumΑνάπτυξης, πριν τέσσερις περίπου μήνες, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε: “Το διαχειριστικό σχέδιο των Μετεώρων βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν δε ήδη ολοκληρωθεί η αναλυτική αρχαιολογική τεκμηρίωση και η καταγραφή του ιστορικού εργασιών, μελετών και επεμβάσεων. Μετά την ολοκλήρωσή του θα είμαστε σε θέση να προβούμε στις οριστικές μας επιλογές βασιζόμενοι σε αξιόπιστα και ασφαλή στοιχεία και αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”.

Και ενώ μπορούμε να έχουμε μία πικρή πρόγευση για τη στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κ. Μενδώνη  για το θέμα των Μετεώρων (ας μη ξεχνάμε πως βρισκόταν στη θέση της Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α το 2014, περίοδο που επιχειρήθηκαν να επιβληθούν οι σκληρότερες απαγορεύσεις στα Μετέωρα), η ουσία της τοποθέτησης μας δεν αφορά τη στάση της υπουργού αλλά τη στάση και την ατζέντα του δημάρχου, ο οποίος, πολλές φορές από το 2017, έχει ταχθεί κατά του Προεδρικού Διατάγματος, υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ πολιτών και μοναστικής κοινότητας και ασφαλώς υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου.Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι οι δημότες των Μετεώρων αναμένουν κατά τη σημερινή συνάντηση από το δήμαρχο μας, κ. Αλέκο, τα εξής:

Να απαιτήσει πλήρες αντίγραφο του πορίσματος των αυτοψιών του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων από την εξειδικευμένη ομάδα εργασίας επιστημόνων του ΥΠ.ΠΟ.Α που ξεκίνησε το φθινόπωροτου 2017 και ολοκληρώθηκε το χειμώνα του 2018-19.

Να ενημερώσει για το μείζωνθέμα της αδόμητης ζώνης που ταλανίζει για δεκαετίες την Καλαμπάκα και που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας. Να καταθέσει την στρατηγική της σημερινής δημοτικής αρχής ως προς την οριστική επίλυση του.

Να ενημερώσει για το μείζων θέματων δηλώσεων Κτηματολογίου που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων. Να καταθέσει τις όποιες διορθωτικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η σημερινή δημοτική αρχή για να διασφαλίσει  την ακεραιότητα και τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου. Να συζητήσει με την υπουργό για τα αναρίθμητα προβλήματα που θα προκύψουν από την πιθανή ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων και της εφαρμογής του όποιου διαχειριστικού σχεδίου έχει να προτείνει η κ. Μενδώνη.

Να συζητήσει για την εξέλιξη και το στάδιο των όποιωνδιαδικασιών και εισαγγελικών παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους, που έχουν προκύψει έπειτα από το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019 με θέμα «Πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής των Μετεώρων» και που επιβεβαιώνει μεγάλο αριθμό παραβάσεων και αυθαιρεσιών εντός του αρχαιολογικού χώρου. Να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες της υπουργού που στοχεύουν στην παύση όλων αυτών των ενεργειών που υποβαθμίζουν το Μνημείο.

Ασφαλώς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, οι πολίτες του δήμου μας, μετά το πέρας της κρίσιμης αυτής συνάντησης με την υπουργό, αναμένουν από τον κ. Δήμαρχο ολοκληρωμένη ενημέρωση με όρους πλήρους διαφάνειας ώστε να μη επαναληφθούν όλες εκείνες οι ατασθαλίες που προέκυψαν έπειτα από τις παράτυπες και ειδεχθείς ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που τόσο ταλαιπώρησαν την πόλη μας, δίχασαν τους ανθρώπους της και περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο το επίπονο ζήτημα των Μετεώρων.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • Δημοσιεύτηκε: 2 έτη πριν την 17 Ιουνίου, 2020
  • Τελευταία αλλαγή: 17 Ιουνίου, 2020 @ 1:58 μμ
  • Καταχωρημένο σε: Τοπικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου «Ταξίδι στο κράτος: Κυριαρχία, δίκαιο και δικαιώματα»

Περισσότερα →