Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Άρθρα - Πρόσωπα - Συνεντεύξεις  >  Τρέχον άρθρο

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και ανθυγιεινό επίδομα σε νοσοκομειακό προσωπικό και τους εργαζόμενους στις δομές Δημόσιας Υγείας

13 Ιουλίου, 2020  /  Χωρίς Σχόλιο

Άρθρο της Βάσως Μπακάση

ΠΡΟΣΒΟΛΗ απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας αποτελεί η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις του αιτήματος των Υγειονομικών για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας με αυταπάρνηση και ηρωισμό μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.Αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, την άμυνα του λαού, τόσο απέναντι στην πανδημία, όσο και τις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για το λαό.

Η πρόσφατη πείρα της πανδημίας έδειξε ξεκάθαρα ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας στήριξε και στηρίζει τον λαό και όχι ο ιδιωτικός τομέας.  Χωρίς όλους τους Υγειονομικούς, τους αιμοδότες του δημόσιου συστήματος Υγείας, το σαθρό δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει.

Είναι μέγιστη υποκρισία από την κυβέρνηση προς όλους τους Υγειονομικούς και στις δομές της δημόσια υγείας,  από τη μια να τους αποκαλεί “ήρωες για την αντιμετώπιση της πανδημίας” κι από την άλλη να αρνείται να τους εντάξει στο καθεστώς των ΒΑΕ, ως ελάχιστη αναγνώριση και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, αλλά και της προσφοράς τους.

Τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) καθιερώθηκαν με το νόμο 1846/51, εφαρμόστηκαν το 1964 και αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης της χώρας μας. Σε όλους τους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες κι επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να επιφέρουν σοβαρή φθορά στη σωματική και ψυχική τους υγεία, να προκαλέσουν επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και εργατικά ατυχήματα.

Οι δομές στις δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κ.ά.) είναι χώροι εργασίας, οι οποίοι  είναι συγκριτικά πιο επιβαρυντικοί για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ).

Ο θεσμός των ΒΑΕ αναγνωρίζει, ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας και της εργατικής τους δύναμης: Υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται κατά 5 (πέντε) έτη νωρίτερα, κ.ά.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις του θεσμού των ΒΑΕ,  δεν σημαίνει ότι αρκούν για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, πόσο μάλλον που οι εργαζόμενοι στις σημερινές συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη αντεργατική επίθεση σε ασφάλιση – υγεία και σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

  • , εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη επιδημία SARS-CοV-2.
  • , ενώ διατηρούν πολλούς υγειονομικούς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • πρόσφατη παράταση, μέχρι 30 Οκτωβρίου 2020, της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος  της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικαιούχων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ),                  ενώ  υπάρχει “σύσταση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα”.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υλοποίησε το αίτημα των ΕΞΥΠΠ και του ΣΕΒ για την ακύρωση πρακτικά της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, αφού δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης σε θέσεις γιατρού εργασίας, χωρίς την αντίστοιχη ειδικότητα.

  • εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό μετατρέποντας την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
  • μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
  •  προοπτική του, χρειάζεται να συνεχιστεί και για να έχει προοπτική να στρέφεται  ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τον πραγματικό μας εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους που «ανυπομονούν» να επεκτείνουν τη δράση τους στην Υγεία, την Πρόνοια και την Ασφάλιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Άρθρο της Βάσως Μπακάση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Περισσότερα →